Warzelnia soli na wyspie Pag jest największym zakładem produkcji soli morskiej w Chorwacji. Jeśli wynajmiesz zakwaterowanie na Pagu, przekonasz się, że jest to również obowiązkowa atrakcja turystyczna podczas wizyty na tej wspaniałej wyspie Adriatyku. Położone w pobliżu miasta Pag, w północnej części wyspy, pola solne znajdują się na płytkich wodach przybrzeżnych. Pola podzielone są na szereg basenów, z których każdy jest płytszy i bardziej słony od poprzedniego. W końcowych basenach stężenie soli jest tak wysokie, że krystalizuje się ona na dnie morskim, przypominając rozrzucone diamenty. Proces odparowywania i krystalizacji soli rozpoczyna się wczesną wiosną, a kończy jesienią wraz z tzw. żniwami solnymi. Najlepsza sól morska, znana jako Fleur de Sel, tworzy delikatną warstwę na powierzchni wody i jest starannie zbierana ręcznie za pomocą drewnianych wioseł. Chociaż warzelnie soli zostały zmodernizowane na początku XX wieku, podstawowa metoda zbioru pozostała w dużej mierze niezmieniona od wieków. Produkcja soli na tym obszarze sięga X wieku, dzięki idealnym warunkom Pagu - jego położeniu geograficznemu, łagodnemu klimatowi, wysokiemu zasoleniu i obfitości płytkich wód. Co ciekawe, warzelnia soli na Pagu jest również związana z pierwszymi papierowymi pieniędzmi w Chorwacji. Sól była kiedyś tak cenna, że służyła jako waluta. Miasto Pag płaciło nawet swoim urzędnikom solą. Później wydano certyfikaty reprezentujące płatności solne, co doprowadziło do powstania pierwszego papierowego pieniądza w Chorwacji - Paški asignat, wprowadzonego w 1778 roku. Wizyta w warzelni soli na Pagu nie spowoduje rozbicia banku - wstęp jest niedrogi, ale doświadczenie jest naprawdę bezcenne.