Chociaż ser Pag od dawna znajduje się na naszych stołach i możemy go znaleźć w prawie każdym lepszym sklepie, czy istnieje najdoskonalsze miejsce, aby cieszyć się tym wspaniałym jedzeniem z wyspy, z której pochodzi, wyspy, z której pastwisk pochodzi. Ser Pag jest naszym najbardziej satysfakcjonującym produktem pochodzenia geograficznego i jest wytwarzany z mleka owczego. Specjalność polega nie tylko na rasie owiec, ale także na wyspie, która, choć pozornie naga, kryje pastwiska bujnej i niskiej roślinności, którą uwielbiają owce, a aromat ich diety związany ze słonymi uderzeniami wiatru, który pochodzi z góry Velebit, nadaje serowi specyficzny i niezapomniany smak. Stowarzyszenie producentów sera Pag zostało założone w 2005 roku w celu zachowania sera Pag. Członkowie stowarzyszenia pracują pilnie, aby chronić i deklarować oryginalny ser Pag przy użyciu mierzalnych i jednolitych parametrów. Wszyscy ważni producenci z wyspy Pag należą do stowarzyszenia, a ze względu na możliwości wyspy produkcja sera Pag stanowi tylko 15% całkowitej krajowej produkcji sera. Kolan na wyspie Pag to miejscowość położona w głębi wyspy i otoczona aromatycznymi łąkami. W 2009 roku zbudowano tu najnowocześniejszą fabrykę sera w Chorwacji, w której znajduje się sala degustacyjna. Kolan jest domem dla kilku producentów, a ser Pag można kupić w kilku wyspecjalizowanych sklepach. Jeśli wynająłeś zakwaterowanie w Kolan na Pagu, będziesz mógł cieszyć się smakiem młodego lub starego sera z Pagu. Młody będzie podawany z prosciutto lub kulen, a stary najlepiej podawać z kieliszkiem domowego czarnego wina. Młody ser Pag dojrzewa krócej niż rok, a stary dłużej. Nasza miłość do sera Pag i Kolan na Pagu dojrzewa wraz z pierwszym kęsem sera i nigdy się nie starzeje przez lata, kiedy wspominamy magiczną wyspę Pag i jej smaki.
Czytaj więcej
Czytaj mniej