Słodki grudzień przyniósł nowość w gastronomicznej i kulturalnej ofercie Zagrzebia. Pierwsze Muzeum Czekolady w Zagrzebiu zostało otwarte w grudniu 2019 roku i ogólnie w Chorwacji. Dziewięć na dziesięć osób powie, że uwielbia czekoladę, a jedna dziesiąta nas okłamie, mówiąc o popularności tego lepkiego, gęstego, pysznego składnika, który jest nieunikniony, szczególnie w dni świąteczne. Ale skąd pochodzi czekolada i jak się ją wytwarza? Aby się tego dowiedzieć, udamy się na ulicę Varšavska nr 5 w Zagrzebiu i kupimy bilet do Muzeum Czekolady. Jeśli wynajęliśmy mieszkanie, pokój lub dom wakacyjny w Zagrzebiu, znajdziemy Muzeum w samym centrum miasta, w pobliżu Cvjetni trg (Placu Kwiatowego). Skusi nas ono słodkim zapachem kakao i obietnicą niezapomnianej podróży przez historię czekolady. Bilet wstępu do Muzeum jest jednocześnie zestawem degustacyjnym z próbkami czekolady, a jej warianty są degustowane w kilku punktach Muzeum. Jak smakuje ziarno kakaowca, a jak rubinowa czekolada? Zdradzimy tylko, że czekolady po raz pierwszy spróbowali Indianie, dlatego pierwsza sala Muzeum przenosi nas do lasów deszczowych Ameryki Środkowej. Muzeum poprowadzi nas przez stulecia czekoladowych przysmaków, jakie znamy dzisiaj, a także do sklepu, w którym możemy kupić najwyższej jakości wyroby czekoladowe od lokalnych rzemieślników. Muzeum jest własnością rodziny Cerovac, która odwiedziła wiele muzeów czekolady w całej Europie. Żadne z nich nie zachwyciło ich białymi ścianami i gablotami, więc rodzina Cerovac postanowiła opowiedzieć inną historię o czekoladzie i otworzyć własne muzeum, które zabierze nas przez niezapomniane słodkie doświadczenie cieszenia się najbardziej ukochanym jedzeniem na świecie. Osłódź swój Adwent w Zagrzebiu odwiedzając najsłodsze muzeum w mieście!
Czytaj więcej
Czytaj mniej