Wszyscy, którzy wynajmują apartament lub pokój w Komiža w pierwszej połowie września będą mieli okazję uczestniczyć w niezwykłym festiwalu zwanym Carob Days. Festiwal ten odbył się w 2011 roku po raz pierwszy. Chociaż odbywa się tylko przez kilka lat, poświęcony jest najdłużej żyjącej roślinie w basenie Morza Śródziemnego, która przez wieki była niesprawiedliwie ignorowana. Jest to wiecznie zielona roślina, która wraz z oliwkami i winoroślą pielęgnowała wiele pokoleń wyspiarzy i mieszkańców wybrzeży Morza Śródziemnego. Karob rośnie na południowo-zachodnich wybrzeżach wyspy Vis, gdzie dni są cieplejsze. Plantacje wokół Komiza są najbardziej znane. Karob jest najstarszym mieszkańcem południowych wysp Dalmacji, a niektóre krzewy rosną tu od ponad tysiąclecia. Chleb świętojański jest odporny, rośnie w skalistym terenie wśród gajów oliwnych i winnic. Pierwsze owoce zaczynają się pojawiać po dziesięciu latach, z długim okresem dojrzewania. Kwitnie jesienią, a owocuje dopiero późnym latem następnego roku. Strąki chleba świętojańskiego mają słodki, intensywny aromat. Był używany jako substytut czekolady w tym regionie. Można z niego wytwarzać ciasta, mąkę do przygotowywania różnych potraw i alkoholi, a także „drożdżówkę”, specjalność gospodarstw domowych w Komizie. Jest stosowany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako naturalny środek konserwujący. Dni chleba świętojańskiego w Komizie mogą być okazją do zapoznania się z szerokim zastosowaniem tej rośliny, która jest coraz częściej używana jako „żywność ekologiczna”, ale także jako naturalny środek na niestrawność i problemy dietetyczne. Przyjmuje się, że chleb świętojański był używany 4000 lat temu, a budowniczowie egipskich piramid żywili się chlebem świętojańskim. Ziarna chleba świętojańskiego (gr. - Keration) zawdzięczają swoją nazwę miarze złota - karat; ze względu na fakt, że ziarno chleba świętojańskiego było używane jako jednostka do ważenia złota w czasach starożytnych. Zadziwiający jest fakt, że każde ziarno chleba świętojańskiego, niezależnie od wielkości i warunków przechowywania, zawsze ma masę 0,18 grama! Nie waż więc wiele, odwiedź Komizę we wrześniu, skosztuj specjałów z chleba świętojańskiego i zachowaj w pamięci aromat tej niezwykłej rośliny. Stanie się on miarą przyjemności, które tylko wyspa taka jak Vis może i potrafi zapewnić!